Hyldeblomst

Hyldeblomstdrik

1l vand

1kg lyst puddersukker

2½ citron i tyndeskiver

25 hyldeblomstklaser

20g citronsyre

1 tsk natron

Vandet koges op og puddersukkeret kommes i og opløses helt. Sukkervandet køles af og citronsyren opløses heri.

Citronskiver og hyldeblomster lægges lagvis i en gryde og sukkervandet hældes over. Det stilles koldt i 3 dage, hvor du skal huske, at røre i det et par gange om dagen.

Det hele sies og natronen kommes i.

Drikken serveres helt afkølet blandet med vand til det smager godt. Den er koncentreret alt efter hvor mange hyldeblomster, du har puttet i. En blanding i forholdet 1:6-8 er ikke ualmindeligt.

Tips: prøv at spæde op med danskvand – det giver en slags champagnesmag. Drikken kan pyntes med frisk citronmelisse.

Hyldeblomstsorbet

En herlig mellemret eller til dessert.

½ l  sukkersirup (se opskrift)

½ l appelsinsaft

Hyldeblomstsaft

3½ dl hvidvin

2 kg belleboscop æbler

¾ dl citronsaft

citronmelisse

Sukkersirup: laves af ½ l vand og 450g perlemelis. Gryde, sukker, vand og værktøj skal være pinligt rene. 

Vand og sukker koges under omrøring hele tiden til sukkeret er helt opløst. Koges derefter 1 minut til det er klart.

Æbler skåret i 1/8 og hvidvin tilsættes og der koges videre til æblerne er helt kogt ud. De sies gennem en sigte og køl af. Tilsæt hyld til du synes smagen er næsten OK

Massen fryses og tages op ½ time før servering, hvor den skal stå lidt for derefter at hælde mere hyldesaft over. Der røres godt rundt til du har en ismasse, der kommes i portionsglas eller rødvinsglas eller dem fra velkomstdrinken. 

Der pyntes med citronmelisse.

Hyldeblomstparfait med appelsinkompot

8 personer

6 æggeblommer

150 g sukker

1 dl koncentreret hyldeblomstsaft

5 dl piskefløde

Pynt:

2 appelsiner

½ citron

2 spskf honning

1 stort glas hvidvin

evt lidt whisky

1½ spskf smør

Isen:

Æggeblommerne piskes med sukkeret og blandes med hyldesaften og blandes nu i den stiftpiskede fløde.

Sættes i fryseren i mindst 2 døgn – gerne længere.

Tages ud 30-40 min. før serveringen

Pynt:

Skær frugterne i små tern (også skrællen) og svits dem af i smørret. Kog dem sammen med de øvrige ting uden låg, til du har en god konsistens.